Travma Sonrası Kanama
Kafa içi damarların yırtılması ile, beyin dışına veya içine kanamalar olur. Bu kanamalar, kanama bölgelerine göre değişik isimlerle adlandırılır ve her birinde bulgular farklıdır.
CİDDİ kafa travmaları sonrası hastada günler ya da aylar sürebilen hatta nadiren kalıcı da olabilen baş ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik, sara nöbetleri ortaya çıkabilir. İlaçla tedavi edilir. Nadiren kafa travmaları sonrası kafa tabanı kemiklerindeki kırıklardan beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısı olabilir. Hasta burnundan bir sıvının sürekli aktığını ifade eder. Bu çok önemli bir durumdur. BOS kaçağı yoluyla bakterilerin beyne ulaşarak menenjite yol açması söz konusu olabileceğinden bu sızıntının mutlaka tedavi edilerek giderilmesi gerekir.
EPİDURAL KANAMALAR
Kafatası ile beyin zarı arasına kanamalardır. Genel olarak kafatasının kırıldığı travmalarda görülür. Beyin zarı ile kafatası arasına, kopan atardamar kanı birikerek beyni sıkıştımaya başlar. Hastanın travma sonrası bilinci açıkken dakikalar veya saatler içersinde kapanır ve koma hali gelişir. Derin koma hali oluşmadan yapılan müdahale ile kanın boşaltılması hastanın hayatını kurtarır.
SUBDURAL KANAMALAR
Beynin dış yüzeyi ile beyin zarı arasına kanamalardır. Yine cerrahi olarak boşaltılmalıdır. Müdahaleler ne kadar erken olursa o kadar iyi sonuç alınır.
SUBARAKNOİD KANAMALAR
Beyin boşluklarına olan kanamalardır. Herhangi bir cerrahi tedavi gerekmez. Kanın zamanla vücut tarafından yok edilmesi söz konusudur.
BEYİN İÇİ KANAMALAR
Travmanın şiddeti ile beyin dokusunda yırtılmalar sırasında damarların kopması ile oluşur. Kanama belirli bir boyuta ulaşıp hastanın yaşamını tehdit edecek boyuta geldiğinde cerrahi müdahale ile boşaltılır. Aksi halde küçük kanamalar zamanla vücut tarafından yok edileceğinden ameliyat edilmez.